Puppies

Honden worden puppy genoemd als ze klein zijn. Lees hier meer over puppies.

Geboorte van een puppy

Een loopse teef zal na een gelukte dekking drachtig worden. Gemiddeld duurt een zwangerschap bij honden ongeveer 64 dagen. Wanneer de teef een groot nest verwacht kan de geboorte enkele dagen eerder plaatsvinden, wanneer de teef weinig puppy’s verwacht kan de geboorte enkele dagen later plaatsvinden. De puppy’s zijn de eerste tien dagen nog blind. De teef zal haar puppy’s ongeveer drie weken lang zogen.

Opvoeding

Omdat er zoveel verschillende hondenrassen bestaan, is er geen echte algemene opvoeding voor iedere hond. Wel zijn er algemene regels die altijd in acht moeten worden gehouden.

Indien je daarvoor de tijd hebt, is het zeker en vast aangeraden om met je puppy vanaf de leeftijd van 8 weken naar een hondenschool te gaan. Ook als je een oudere hond in huis neemt die nog veel bij te leren heeft win je met de hondenschool heel veel succes in de opvoeding.
Bij de kennismaking met andere huisdieren mag je niets forceren. Breng de nieuwe huisgenoot bij de andere, geef hen even de tijd om elkaar te besnuffelen, maar grijp pas in van zodra duidelijk wordt dat het niet meteen klikt. Je kan dan eventueel de dieren een tijdje apart zetten en daarna opnieuw proberen.
Wanneer je een hond op straat wil aaien, vraag dan telkens eerst de toestemming aan het baasje. Wanneer je die hebt gekregen, ga dan niet met de vlakke hand rechtstreeks naar het hoofd. Kom van onder de kin van de hond met de rug van je hand naar boven gericht, laat de hond even aan je hand ruiken en aai dan pas de hond. Wanneer je direct met je hand over de ogen van de hond gaat zwaaien, is er kans dat de hond zich bedreigd gaat voelen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Zorg ervoor dat je hond de basis-bevelen kent: zit, lig, kom en blijf. Zo zorg je ervoor dat de hond in alle mogelijke situaties geen bedreiging vormt voor wie dan ook, en dat er zich ook voor hem geen bedreiging kan voordoen.